Szövetségi kapitányi értékelés a RAW erőemelő Eb-ről.
Írta: BeLo, 2018-12-13 20:33

European Classic O/J/SJ PL Championships, Kaunas, Lithuania 2018

A Litvániában megrendezett Erőemelő Európa Bajnokságon 29 országból 486 sportoló (278 férfi és 208 nő) vett részt.

 A magyar csapatot 10 fő sportoló képviselte a versenyen:

-          4 fő ifjúsági

-          2 fő junior

-          4 fő felnőtt

A fő cél az volt az ifjúsági korú utánpotlás sportolóknál, hogy nemzetközi rutint szerezzenek és a lehető legtöbb érvényes gyakorlatot tudjanak bemutatni a teljesítőképességük határán.

Ifjúsági verseny:

Vass Angéla Viktoria 63kg – os kategória: Jól felkészítve érkezett a versenyre, a felkészítésben és a bemelegítésben Pánisz László segítette.

Guggolás: kezdőfogását könnyedén teljesítette 105kg-on, ezután második fogásra 115 kg-val sikeres gyakorlatot mutatott be, a harmadik kísérlete 120 kg-on nem volt sikeres. A guggolás fogásnemben a 6. helyet szerezte meg.

Fekvenyomás: kezdőfogás 52.5kg után másodikra is sikeres 57.5kg-ot mutatott be, haramadik fogásra 60kg-on új ifjúsági csúccsal a 7. helyet szerezte meg.

Felhúzás: kezdőfogás 120kg után másodikra is sikeres 125kg-ot mutatott be, mivel ezen a gyakorlaton látszott, hogy maradtak tartalékok haramadik fogásra 132.5kg-on tett kísérletett a sportoló, amit sikeresen megoldott. Ezzel a felhúzásban az 5. helyet érte el.

Összetett eredménye 307.5 kg új Ifjúsági és Junior csúcs, ami a kilenc fős mezőnyben a hatodik helyre volt elegendő. A nyolc érvényes gyakorlat rendkívül örvendetes és előremutató teljesítmény.

Gaál Kinga  84kg-os kategória: Jól felkészítve érkezett a versenyre, a felkészítésben Dr. Lombosi Melinda a helyszíni bemelegítésben Pánisz László segítette.

Guggolás: kezdőfogását könnyedén teljesítette 122.5kg-on, ezután második fogásra 130 kg-val sikeres gyakorlatot mutatott be, a harmadik kísérlete 132.5 kg-on is sikeres volt, így Kinga beállította az új ifjúsági magyar csúcsot guggolás fogásnemben, ami az 5. helyre volt elég.

Fekvenyomás: meggyőző kezdőfogás 60kg után második körben a fekvenyomás fogásnemben a dobogóhoz szükséges legkisebb teljesítendő feladat a 67.5kg -ra volt szükség. A sportoló nem tudott megbírkózni a feladattal sem második, sem harmadik kísérlete során, így a fogásnemben az 5. helyen zárt.

Felhúzás: kezdőfogás 130kg után másodikra is sikeres 140kg-ot mutatott be, harmadik kísérlete 147.5 kg, ezzel lehetőség nyilt átvenni a 4. helyet összettben, a bravúr nem maradt el. Kinga 7.5-kg-val megjavította egyéni felhúzó csúcsát, így a fogásnemben és összetettben is egyaránt 4. helyen zárt 340 kg-os összetett eredménnyel a hat fős mezőnyben.

Hét érvényes gyakorlat bemutatása jó eredmény tekintettel arra, hogy a verseny egésze alatt a megelőző egyéni csúcsok közelében, illetve azok felett teljesített a versenyző.

 

Kovács Franciska +84kg-os kategória: A felkészítésben Dr. Lombosi Melinda, a helyszíni bemelegítésben Pánisz László segítette.

Guggolás: 95kg-os kezdőfogásnál a gyakorlat magas volt, ezért ezt a súlyt második fogásra kellett teljesíteni, harmadik fogásra 100kg sikeres volt kettő-egy arányban. Franciskának dolgozni kell azon, hogy a guggolásai során megfelelő mértékben leengedje a csípőjét. Ez a teljesítmény a 6. helyre volt elegendő.

Fekvenyomás: biztonsági fogással 42.5kg-on kezdett a sportoló, ezután a második és a harmadik gyakorlatok is sikerültek, 47.5kg-50kg. Ezzel az 5. helyet szerezte meg fekvenyomásban.

Felhúzás: kezdőfogásra 100kg-ot, másodikra 110 kg -ot, harmadikra 112.5kg-ot teljesített a sportoló. Ez a fogásnemben is és az összetett mezőnyben is a 6. helyre volt elég, összegyüjtött 262.5kg.

 

Tátrai Torda 83kg -os kategória: Jól felkészítve érkezett a versenyre, a felkészítésben és a bemelegítésben Wittmann Zsolt segítette.

Tordának az első kihívás a mérlegelés volt, a felkészítés jelentős része a testsúly-beállítás feladatkörrel foglalkozott, a kezdősúlyok ennek megfelelően lettek kijelölve.

Gugolás: 190kg-os kezdőfogásnál a gyakorlat megfelelő volt, ezután a második gyakorlat 200kg-on technikai hiba miatt nem volt megfelelő, de ezt javította a sportoló a harmadik körben. Ez a guggolás fogásnemben a 4. helyre volt elég.

Fekvenyomás: biztonsági fogással 130kg-on kezdett a sportoló, ezután a második fogásra tett kísérlete 135kg-on erőtlennek bizonyult, a harmadik körben minden erejét összeszedve megoldotta a feladatot. A versenyen elsőként szerzett a magyar csapatnak érmet! Torda fekvenyomásban 3. helyezést érte el.

Felhúzás: kezdőfogás 210kg-on megfelelő volt. A második körben a 222.5-kg-os kísérletén látszott, hogy elfáradt és ezt a feladatot aznap már nem fogja tudni megoldani, tett még egy kísérletet harmadik körben, de a siker elmaradt. A felhúzás fogásnemben Torda a 10. helyet szerezte meg.

A rendkívül erős 12 fős mezőnyben a 7. hely megszerzéséig jutott a sportoló öt sikeresen bemutatott gyakorlattal, 545kg-os összesítéssel.

A fő cél az volt a junior korú utánpotlás sportolóknál a nemzetközi rutin szerzés mellett, hogy érmet, érmeket szerezzenek fogásnemenként, illetve összetett megméretetések során.

Junior verseny:

Veres Ádám: 66kg -os kategória: Jól felkészítve, rendkívül motiváltan érkezett a versenyre, a felkészítésben és a bemelegítésben Kulcsár Dávid segítette.

A bemelegítés során már látszott Ádám magabiztosságából, hogy ez egy jó hangulatú és pozitív kimenetelű verseny lesz számunkra.

Guggolás: 182.5 kg-os kezdőfogással nyitotta meg a versenyt, ezután a 190kg és a 197.5kg sem volt akadály. A guggolás fogásnemben új junior magyar csúcsot ért el a sportoló, ami a 6. helyre volt elegendő a fogásnemben.

Fekvenyomás: A 137.5kg-os kezdőfogással az első kör végén az élre ugrott, itt csupán az volt a dolgunk, hogy minden kört Ő fejezzen be sikerrel. Ez meg is történt, második körben 142,5kg a harmadik körben a 145kg is sikerült. Ádám megszerezte a magyar csapat első aranyérmét és egyben a második érmét. Ez a teljesítmény új junior és felnőtt csúcs is egyben.

Felhúzás: A 210 kg-os biztonsági kezdőfogás után egy merész “húzásra” volt szükség az összetett dobogó valamely fokának megszerzéséhez, ami 230 kg-os kísérlet, nem mellesleg új junior és felnőtt magyar csúcs. A kihívást sikeresen teljesitő versenyző harmadik fogásra megkísérelte a 237.5kg-ot is teljesíteni, de ezúttal ez nem sikerült. Felhúzás fogásnemben ezzel a teljesítménnyel sikerült megszerezni a 3. helyet.

Összetett eredmény 572.5 kg, ami új magyar junior és felnőtt csúcs. Ez elegendő volt arra, hogy az Európabajnokságon megszerezzük Ádám révén az első összetett érmet. A 12 fős rendkívül erős mezőnyben a 2. hely megszerzése kiváló eredmény.

Ádám nyolc érvényes gyakorlatot mutatott be a teljesítő képessége határán, ami kimagasló teljesítmény.

 

Seres Zoltán: +120kg -os kategória: Jól felkészítve, kirobbanó erőben  érkezett a versenyre, a felkészítésben Szimcsina Mihály, a bemelegítésben Kulcsár Dávid segítette.

Guggolás: 280 kg-os kezdőfogással magabiztosan nyitott, ezután második körben 295 kg-on is sikeres gyakorlatot mutatott be a versenyző, a harmadik kísérlete 302,5 kg-on is sikeres volt, ez egyben új országos felnőtt és junior csúcs. Guggolás fogásnemben a negyedik helyezést érte el.

Fekvenyomás: A kezdőfogáson módosítottunk Zoli kérésére – 5kg-ot. A verseny fekvenyomás részét 210 kg-on kezdte meg a sportoló. Második fogásra már egy országos junior csúcsot állított be 220 kg-on. Harmadik kísérlet 225kg-on ezúttal sikertelen volt. A fekvenyomás fogásnemben Zoli megszerezte a bronzérmet és összetettben átvette a 3. helyet.

Felhúzás: A kezdő gyakorlat 310 kg-on rendkívül erős gyakorlat volt, erre bátran kértünk +15kg-ot, ami a második körben szintén sikeres volt 325kg-on. Harmadik gyakorlatnál a 332.5 kg új országos felnőtt és junior csúcs is sikeresen zárult számunkra. A felhúzás fogásnemben ismét állhatott dobogón magyar sportoló Zoli jóvoltából.

Összetett eredmény 855 kg amely az európa bajnoki bronzérem megszerzését jelentette ebben a rendkívül erős szupernehézsúllyú 9 fős mezőnyben, ez a teljesítmény új országos junior és felnőtt csúcs is egyben.

Zoltán a verseny egész ideje alatt koncentráltan versenyzett, a nyolc érvényes gyakorlat bemutatása visszaigazolás arra, hogy a megkezdett út jó.

A fő cél az volt a felnőtt mezőnyben induló sportolóknál, hogy érmet, érmeket szerezzenek fogásnemenként, illetve összetett megméretetések során. Másodlagos célként a nemzetközi mezőny megismerése, nemzetközi rutin megszerzése.

Felnőtt verseny:

Lehoczkyné Fawal Margit: 52kg -os kategória: Jól felkészítve érkezett első nemzetközi versenyére, a felkészítésben a bemelegítésben Wittmann Zsolt segítette.

Guggolás: 125kg-on kezdte meg bemutatkozását a nemzetközi mezőnyben, a gyakorlat kivitelezése megfelelő volt, de látszott, hogy sok emelési lehetőség már nem maradt, ezért 2,5kg-os emelés mellett döntöttünk, ami a második körben még nem, de a harmadikban sikeres volt. Ez a 127,5 kg-os eredmény guggolás fogásnemben az 5. helyre volt elegendő.

Fekvenyomás: 77.5 kg-os rendkívül erős kezdőgyakorlatot követett egy 82,5kg-os biztató gyakorlat, harmadik fogásra 85 kg-os egyéni csúcs kellett a fekvenyomás fogásnemben a dobogó eléréséhez, ami ezúttal sikerült. Margit ezzel megszerezte első nemzetközi érmét!

Felhúzás: 145 kg-os kezdő gyakorlat után második körben 155 kg-on is sikerült jó gyakorlatot bemutatni. Harmadik körben az összetett dobogóhoz 160 kg-os egyéni csúcsra volt szükség, ami ezúttal nem sikerült. Margit felhúzás fogásnemben az 5. helyen zárt.

Összetett eredmény: 367.5kg a negyedik helyezést ért a tizenegy fős mezőnyben az Európabajnokságon.

A verseny alatt hét érvényes gyakorlatból négy alkalommal javított egyéni csúcsot ez kiváló teljesítmény.

 

Nguyen Manh Hung: 66kg -os kategória: Jó hangulatban és az erőviszonyokat reálisan felmérve érkezett első nemzetközi versenyére a sportoló, felkészítésében és a helyszínen edzőtársa és Wittmann Zsolt segítette.

Guggolás: 185kg-os kezdőfogás után a 192,5kg következett, amit megoldott a sportoló, harmadik fogásra a 197,5 kg is sikeres volt ez egyéni csúcs 66kg-os testsúllyal. A guggolás fogásnemben a hetedik helyre volt elegendő a teljesítmény.

Fekvenyomás: A 125 kg-os kezdőfogás után a 132.5kg-os kísérlet sem második sem harmadik fogásra nem sikerült. A fekvenyomás fogásnemben a 7. helyre volt elegendő a teljesítmény.

Felhúzás: 205 kg-os kezdőfogás bíztató könnyű gyakorlat volt. A 212.5 kg-os második körben bemutatott gyakorlatnál a bírói jelzést nem várta meg a sportoló, de ezen javított a harmadik kísérletnél. A felhúzás fogásnemben a 7. helyre volt elegendő a teljesítménye.

Összetett eredmény: 535 kg a hét fős mezőnyben ezúttal a hetedik helyre volt elegendő az Európabajnokságon. Ez a verseny remélhetőleg egy nemzetközi karrier első lépése és nem az egyetlen momentuma volt.

Hung hat érvényes gyakorlatot mutatott be a versenyen.

Dr Lombosi Melinda: +84kg -os kategória: sérülten érkezett a versenyére, felkészítését saját maga végezte, illetve a helyszínen rendkívül körültekintő volt a bemelegítést illetően.

Guggolás: 160kg-os kezdőfogás után a 170kg is könnyedén kipipálva, bátran kértük harmadik kísérletre a 182.5 kg-ot, a sportoló ezt a feladatot is megoldott, ami magyar Masters csúcs.  A guggolás fogásnemben a 6. helyre volt elegendő a teljesítmény.

Fekvenyomás: A 140 kg-os kezdőfogás már önmagában Masters1 Európa és Világcsúcs volt, második fogásra 143kg-on ismét record döntés született, ezúttal az előbbi mellé még Felnőtt Európa csúcs és természetesen magyar Masters1 és országos csúcs. Harmadik fogásra 145 kg-on nem sikerült az újabb bravúr. Melinda ezzel megnyerte a fekvenyomás fogásnemet az Európabajnokságon.

Felhúzás: 175 kg-os kezdőfogásnál már tudtuk, hogy a helyezés javításához 20 kg-ot kell emelni, ezt második fogásra meg is tettük, de sajnos a sportoló sérülése miatt ezt a feladatot ezúttal nem tudta megoldani. A felhúzás fogásnemben a 9. helyre volt elegendő a teljesítmény.

Összetett eredmény: 500.5 kg új Masters1 országos csúcs a 10 fős mezőnyben a hatodik helyre volt elegendő az Európabajnokságon. Melinda öt érvényes gyakorlatot mutatott be.

 

Szabó Ágnes: +84kg -os kategória: kisebb váll sérüléssel érkezett a versenyére, felkészítését saját maga végezte, a helyszínen ennek megfelelően melegített be.

Guggolás: 200kg-os kezdőfogás után a 207.5kg második fogásra sikeres volt, de sajnos a versenyző válla meghúzódott, ezért indokolt volt a harmadik fogás kihagyása. Ez a teljesítmény új magyar csúcs és a negyedik helyre volt elegendő guggolás fogásnemben.

Fekvenyomás: A 130 kg-os megfontolt kezdőfogás után a második körben a 137.5kg-os kísérlet is sikeres volt. A vállsérülés miatt harmadik fogásra csak minimális emelés mellett döntöttünk, így 140kg-on fejezte be a fogásnemet, ami az ezüstéremre volt elegendő.

Felhúzás: 175 kg-os megnyugtató kezdőfogás után második fogásra 185kg-on is sikeres volt. Harmadik fogásra az összetett dobogó megszerzéséhez egyéni csúcsra 190kg-ra volt szükség, amit Ági nagy bravúrral teljesített A felhúzás fogásnemben ez a 6. helyre volt elegendő az Európbajnokságon felhúzás fogásnemében.

Összetett eredmény: 537.5 kg új országos csúcs a 10 fős mezőnyben a 3. hely elnyerésére volt elegendő az Európabajnokságon. Ágnes nyolc érvényes gyakorlatot mutatott be.

 

Összegzés: A magyar csapat 17 alkalommal döntött rekordot a 90 bemutatható gyakorlata során.

8 fogásnemenkénti érmet szereztünk, továbbá három összetett érmet.

A bemutatott gyakorlatok sikere:

-          Ifjúsági korosztály           78%

-          Junior korosztály             89%

-          Felnőtt korosztály           72%

Sikeresnek értékelem a magyar csapat teljesítményét, a sportolóknak gratulálok az eredményeikhez és köszönöm a fekészítőknek, illetve a helyszínen segítőknek a munkát.

Kiemelném, hogy nem volt kieső versenyzőnk.

Köszönöm a lehetőséget és a bizalmat a MERSZ elnökségének, hogy részt vehettem szövetségi kapitányként a versenyen.

Üdvözlettel:

Kromek András

 

Frissítete: BeLo, 2018-12-13 20:40, megnézve: 380
HírlevélFacebook Box
Világ és Európa bajnoki helyezettjeink.

126 Db.
103 Db.
121 Db.
Kereső felhő
This will be shown to users with no Flash or Javascript.
Látogatóink


Jelenleng 4 online
látogató van itt.
Elnökség
Elnök Főtitkár
Rónaszéki András Mizsér Péter
   
Elnökségi tag Elnökségi tag
Eőry Jenő Pánisz László
   
Elnökségi tag Elnökségi tag
Fehér Imre Szabó Ozor János
   
Elnökségi tag Elnökségi tag
Kromek András Schauer Kornél