Erőemelő VB összefoglaló Litvánia

Nyolc nehéz versenynapon vagyunk túl. A versenyzők eredményeire korábban egyesével is kitértünk. Következzék a csapatszintű értékelés.

Ez a VB volt talán a valaha volt legerősebb mezőnyt felvonultató a hivatalos erőemelő világbajnokságok 53 éve alatt. Nagy várakozással várta a közvélemény, vajon az USA fogadkozása, hogy minden férfi súlycsoportot megnyernek valóra válik-e. Végül a 8-ból 5-öt sikerült megnyerniük, ami elképesztő dominancia, azonban egy-két súlycsoporton kívül nagyon kapaszkodnia és taktikáznia kellett az amerikai edzőstábnak. Jesus Olivares, a szupernehézsúly eddigi királya méltó ellenfélre talált a grúz (most már hivatalosan georgiai) Temur Samkharadze személyében. Elértünk arra a pontra, ahol jóformán egyik szupersztár nem mehet biztosra (lásd Orhii, 83 kg és Pitre, 93 kg esetét).

Ezért is felemelő, hogy a férfi mezőnyben Magyarország az 52 országból a 7. helyet szerezte meg, ami a MERSZ történetének legjobb eredménye (úgy, hogy a tavalyi 10. hely is kisebb csoda volt).

Hogy értékelni tudjuk a válogatott fejlődését, íme az elmúlt 12 év magyar csapathelyezései a classic/raw világbajnokságokon:

2024 – Magyarország 7. hely/52 ország közül

2023 – Magyarország 10. hely/56 ország közül

2022 – Magyarország 17. hely/36 ország közül

2021 – Magyarország 16. hely/29 ország közül

2020 – elmaradt a Covid-19 miatt

2019 – Magyarország 23. hely/43 ország közül

2018 – Magyarország helyezetlen, nem indult

2017 – Magyaroszág helyezetlen, nem indult

2016 – Magyarország helyezetlen, nem indult

2015 – Magyarország nincs csapateredmény hirdetve, 2 pontot szereztünk két indulóval

2014 – Magyarország nincs csapateredmény hirdetve, 2 pontot szereztünk két indulóval

2013 – Magyarország nincs csapateredmény hirdetve, 1 pontot szereztünk egy indulóval

A teljes nihilből, a szürke langyos ismeretlenségből sikerült a közvetlen élmezőny alá feljönnünk.
Örvendetes, hogy már nem csak egy kiemelt versenyzőnk hozza a csapatpontok zömét, hanem más sportolóink révén is pontokat szereztünk.

A VB a világjátékokra való kvalifikáció szempontjából is sikeres volt. 20 év után először sikerült bejutnunk a nem olimpiai sportágak legrangosabb versenyére.
Természetesen van még hová fejlődni. Láthattuk, hogy a világon az erőemelés elsöprő népszerűsége miatt emberfeletti teljesítményekre számíthatunk egészen kis országoktól is (pl. Libanon, Guyana). Kell egy teljes, 8 fős csapat ahhoz, hogy erősíteni tudjuk a jelenlétünket, és több A csoportos versenyző, ahol egyenlő eséllyel élesben mehetünk a helyezésekért.

A női csapat az eddigi legnagyobb létszámmal lépett fel, de ez a három fő még mindig messze elmarad az elvárt 8 emberes csapattól.
Viszont a női versenyzőink fejlődése is elégedettségre ad okot. A csapatépítés a következő cél.

Most egy hosszú alapozó időszak következik a fiúknak és a lányoknak egyaránt.
A magyar válogatott testreszabott SBD versenyruházata ugyancsak kiváltotta a többi ország elismerését. Először néztünk ki teljesen egységesen a platformon. Elfogultan kijelenthetjük, hogy a magyar felszerelés kinézete minimum dobogós ebben az elképzelt versenyben.

Utoljára, de nem utolsó sorban szeretném kiemelni azokat a segítőket, akik saját pénzüket és idejüket nem sajnálva végig segítették a magyar csapat szereplését a helyszínen:

Tóth Viktória, Sipos Dávid, Susa Dávid és Uwa Asein,Buczi Baldo, Bodrogi Barbara nélkül nem lettünk volna ott, ahol most vagyunk a VB eredménytáblázatán.

A MERSZ elnöksége is rengeteg támogatást és segítséget nyújt a felnőtt válogatottnak. Köszönjük a szurkolást minden erőemelést kedvelő honfitársunknak!

Fekete Miklós
Felnőtt szövetségi kapitány

Megosztás:

További hírek

Ez is érdekelhet

Keresés

Kategóriák

Kategóriák

Címkefelhő

Támogatóink

Világ és Európa bajnoki helyezettjeink

129 108 127