Letölthető a 2024.évi Versenyszabályzat

2024.évi Versenyszabályzat

Főbb szabályváltozások:

Az alábbi IPF szabályok csak a 2023 és 2024 évtől hatályos módosításokat tartalmazza:

AZ ERŐEMELÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

 A férfi és női felnőtt bajnokságokon indulhat bármely versenyző, aki az év január 1-el betöltötte legalább a 19. életévét. (A MERSZ megjegyzése: eltérően az IPF szabályozástól, és egyben élve az IPF tagországoknak biztosított jogokkal, a magyarországi versenyeken a felnőtt korcsoportban bárki versenyezhet 14. életéve betöltése napjától, felső korhatár kikötése nélkül.)

Masters 3 és 4 korcsoportúak nem versenyezhetnek a felnőtt bajnokságban. (A MERSZ megjegyzése: eltérően az IPF szabályozástól, és egyben élve az IPF tagországoknak biztosított jogokkal, a magyarországi versenyeken a felnőtt korcsoportban bárki versenyezhet 14. életéve betöltése napjától, felső korhatár kikötése nélkül.)

Korosztályok

Férfi/Női – felnőtt:attól a naptári év január 1-től, amikor a versenyző betölti a 19. életévét. (A MERSZ megjegyzése: eltérően az IPF szabályozástól, és egyben élve az IPF tagországoknak biztosított jogokkal, a magyarországi versenyeken a felnőtt korcsoportban bárki versenyezhet 14. életéve betöltése napjától, felső korhatár kikötése nélkül.)

Csapat

A háromnál kevesebb versenyzőből álló csapatok nem kapnak érmet.

Abszolút

Minden IPF bajnokságon a IPF formula szerint nyújtják át a „Legjobb versenyző” (Abszolút)– díjat a legeredményesebb versenyzőnek. A második és harmadik helyezettek is díjat kapnak. A háromnál kevesebb versenyzőből álló kategóriákban  nem osztanak „Legjobb versenyző” díjakat.

A nem-támasztó jellegű ruhák

Egyrészes, testhezálló, viselés közben nem lóghat, nem lehet laza sehol sem.

A versenyző hordhat elfogadott hosszúszárú kantáros ruhát, de akkor nem viselhet sem térdgumit, sem térdbandázst. A versenyzőnek azt a típusú kantáros ruhát kell az összes fogásnemnél hordania, amit a guggolásnál visel. A technikai kontrollernek (TC) ellenőriznie kell, hogy nincs térdgumi vagy térdbandázs rajta.

Póló

A pólónak kell legyen ujja, amely szorosan illeszkedik a karhoz. Az ujjaknak le kell érni a vállizmok alá, de nem fedhetik a könyököt. A versenyző nem tűrheti fel a póló ujját a válláig.

Fejfedők

Sapkát, kalapot viselni szigorúan tilos a platformon emelés közben.

A versenyzők hordhatnak Hijabot (fejkendőt) versenyzés közben.  Fekvenyomásnál a bírók, illetve a zsűri kérheti, hogy a versenyző feltűzze a haját, a versenyszabályok betartatása végett.

A kereskedelmi forgalomban kapható normál egyszínű (fekete vagy fehér) fej- és csuklópántok viselhetők. Ezek nem lehetnek 12 cm-nél szélesebbek. Csuklóbandázs és csuklópánt egyidejű viselése tilos.

A ruházat és felszerelés ellenőrzése

 A bírók azokat a térdgumikat is visszadobják, amelyeket más személy segített ráadni a versenyzőre, vagy bármely segédeszközzel, úgymint nejlonzsák, kenőanyagok stb segítségével vett fel.

Fekvenyomás

Biztonsági okokból a zsűri módosíthatja a védőállvány magasságát.

Az érvénytelen fekvenyomás okai

Nem ereszti le mindkét könyökízület alsó részét az azonos oldali vállízület felső felületével legalább egyvonalba, vagy az alá.

MÉRLEGELÉS

A versenyzők mérlegelése zárt helyiségben történik, ahol csak a versenyző, és azonos nemű edzője, vagy csapatvezetője és

a kettő/három versenybíró lehet jelen. Higiéniai okokból a versenyző viseljen zoknit vagy legyen papírtörölköző a mérlegen. A versenyzőnek személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolnia kell magát. (A MERSZ megjegyzése: eltérően az IPF szabályozástól, a MERSZ hazai versenyein a mérlegelésnél a versenyző ellenkező nemű edzője, vagy csapatvezetője is  jelen lehet MERSZ 2024/I/5. számú elnökségi határozat.)

Minden olyan versenyen, ahol a kísérleteket dobogón vagy színpadon végzik, a dobogó és a színpad közelében csak a versenyző, EGYETLEN (azaz 1) edző, az aktuális versenybírók, a zsűri tagjai, a tárcsafelrakók/lapozók és a technikai ellenőr tartózkodhatnak.

Az edzők számára előírt ruházat a nemzetközi versenyeken a nemzeti melegítő, valamint csapatpóló vagy IPF által elfogadott póló. Viselhető még sportrövidnadrág csapatpólóval vagy IPF által elfogadott pólóval. SAPKA/KALAP VISELÉSE, KÉP vagy VIDEOFELVÉTEL KÉSZÍTÉSE TILOS! Az edzőnek meg kell felelnie ennek a szabálynak, amennyiben mégsem felel meg, a technikai ellenőr vagy a zsűri döntései alapján kizárható a melegítőhelyiségből és a verseny környezetéből. LÁSD AZ EDZŐI FELELŐSSÉG DOKUMENTUMOT a szabálykönyv végén.

Zsűri

A zsűri, ha szükségesnek találja, ideiglenesen felfüggesztheti a verseny menetét, és visszavonulhat döntésének megtanácskozására. Megfelelő tanácskozás és egyhangú döntés után a zsűri visszatér és a zsűri elnök tájékoztatja a tiltakozót a döntésről. A zsűri döntése végleges, semmiféle egyéb testülethez fellebbezésnek helye nincs. A felfüggesztett verseny újrakezdésénél a folytatáskor a következő versenyző 3 percet kap, hogy elkezdje a gyakorlatát. Ha az óvást egy résztvevő versenyző vagy egy másik csapat tisztségviselője ellen nyújtották be, az írásbeli beadvánnyal együtt 75 eurót vagy ezzel egyenértékű összeget más pénznemben kell befizetni. A zsűri nem fogad el semmiféle óvást egy vetélytárs csapat versenyzőjének gyakorlatára adott bírói döntéssel kapcsolatban. Ha a zsűri tanácskozása során olyan döntésre jut, hogy az óvás felelőtlen vagy rosszindulatú volt, a zsűri döntése értelmében a letétbe helyezett összeg egy része vagy az egész visszatartható és továbbítható az IPF-nek.

Csakis szélsőséges körülmények között, nyilvánvaló vagy égbekiáltó bírói hiba esetén szabad a zsűrinek a bírókkal való szóbeli vagy elektronikus konzultáció után egyhangú (háromtagú zsűri esetén) vagy többségi (öttagú zsűri esetén) döntésével megváltoztatni egy bírói döntést. A zsűri csak 2 az 1-hez döntéseket bírálhat el. A kérdéses gyakorlat visszanézhető a hivatalos operatőri csapat kamerafelvételéről a döntés meghozatalához.

Megosztás:

További hírek

Ez is érdekelhet

Hírek

Magyar Erőemelés Napja

Ma van a Magyar Erőemelés Napja! A Magyar Erőemelő Szövetség elnöksége 2022. október 15-i ülésén egyhangúlag megszavazta, hogy minden év február 25-én ünnepeljük a Magyar

Bővebben
Hírek

FEBRUÁR 22. a MAGYAR PARASPORT NAPJA!

FEBRUÁR 22. a MAGYAR PARASPORT NAPJA! Ünnepeljük a magyar parasportot és kiváló parasportolóinkat! Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mindig érdemes küzdeni az álmaitokért! #mpn2024#magyarparasportnapja#lélekmozgató#mpb#mersz

Bővebben

Keresés

Kategóriák

Kategóriák

Címkefelhő

Támogatóink

Világ és Európa bajnoki helyezettjeink

129 108 127