SZAKMAI ÉRTÉKELÉS FÉRFI Open Raw Erőemelő EB 2022.

SZAKMAI ÉRTÉKELÉS

Open Raw Erőemelő EB

2022. december 4, Lengyelország, Skierniewice

A férfi Open magyar válogatott 6 fővel képviseltette magát, akiket népes támogató és segítő csapat kísért (ennek szerepéről az alábbiakban később).

83 kg

Zmák Szilárd – első nemzetközi versenyén ragyogó országos felhúzó csúccsal 282,5 kg, összetettben 645 kg-al a 19. helyen végzett. Kiváló alkalom volt Szilárdnak, hogy puskaport szagoljon, és átélje a nemzetközi versenyek sehol sem utánozható hangulatát, színvonalát. Gyakorlatarány: 6/9.

Enahoro Asein – egyértelműen összetett aranyérem elvárással utaztunk az idei VB bronz után. Sajnos a második guggolás közben megsérült a combja, ezért taktikai okokból kihagytuk a harmadik fogást guggolásban. Fekvenyomás közben próbáltuk összeszedni annyira, hogy a fájdalom ellenére tudjon felhúzni. Dacára a súlyos sérülésnek óriási lelkierővel sikerült a 340 kg-os felhúzás kezdőfogása, amivel összetett bronzérmes helyzetbe kerültünk.

Tudtuk, hogy valószínűleg még egy felhúzást nem fog bírni a lába, ezért olyan súlyra mentünk, amit várhatóan nem tud az üldöző boly befogni. Ahogy várható volt, a második 360 kg-os fogását és az aranyéremért menő 370,5 kg-os világcsúcskísérlete most nem sikerült (bár mindkétszer felhúzta majdnem teljesen a súlyt). Maradt a bronzérem 770 kg-os összetettel. Gyakorlatarány: 5/9.

93 kg

Zavesicki Richárd – második nagy nemzetközi versenyén már nem kezdő versenyzőként indulhatott. A cél a 700 kg összetett eredmény elérése volt. Sajnos a harmadik guggolás nehéznek bizonyult (252,5 kg), az utolsó nyomást pedig érvénytelenítették a bírók 162,5 kg-on, tehát 20 kg hátrányba kerültünk a célhoz képest. 285 kg-os egyéni legjobb felhúzás kárpótolta némileg az elúszott 700 kg-ért. 680kg-al 23.-ként zárt a betontömör mezőnyben. Gyakorlatarány: 7/9.

P. Nagy Bálint – súlyemeléssel és erőemeléssel is foglalkozó, nagyon jó mentalitású versenyző. Első nemzetközi versenyén 257,5 kg-ig jutott guggolásban (a 265 kg-nál elvesztette az egyensúlyát). Kezdő fekvenyomásával némi izgalmat okozott, mert a 175 kg-nál nem hallotta meg a start vezényszót, és a meglepetés miatt ki sem bírta nyomni. Második, harmadikra már jól teljesített (182,5 kg), akár 5 kg is volt még a harmadik fogásban. A rutintalanság volt a probléma. Felhúzásban 282,5 kg-ig jutott második fogásával, így 722,5 kg-al a 18. helyet hozhatta el. Gyakorlatarány: 6/9.

105 kg

Mata Erik – eredeti célunk az összetett magyar csúcs megközelítése volt (835,5 kg). A bíráskodás szigorúságát látva nagyon alacsony kezdőfogásokkal indítottuk a versenyt, ahol Erik 290 kg-ig jutott guggolásban második fogásra. A 300 kg-ot is teljesítette, amit a bírók végül 2:1 arányban elvettek. Véleményen szerint egyértelműen jó volt a guggolás mélysége harmadikra, de a zsűrihez intézett fellebbezésünk sem vezetett eredményre. A döntés zavaróan hatott a továbbiakra, de két jó fogással 187,5 kg-al végeztük a fekvenyomást. 192,5 kg nehéznek bizonyult. A platform és a nyomópad minősége elég sok kívánnivalót hagyott maga után, sok versenyzőnek csúszott a lába fekvenyomás közben. Erről hivatalos megjegyzést fogunk intézni az EPF szakmai bizottságához. Az összetett magyar csúcs már elúszott, ezért csak az egyéni csúcsot tudtuk célba venni (810,5 kg). Alacsony 275 kg-os kezdő felhúzással biztosítottuk az összetett eredményt. Ezután 300 kg-ra mentünk, amelyet Erik a hintőportól csúszós rúd miatt már az indításnál elejtett. Az erővel nem volt probléma, ezért 305 kg-ra emeltünk, ám az a leggondosabb tisztítás ellenére is kiesett Erik kezéből egy már felemelt gyakorlatnál. Erik így a számára csalódást keltő 752,5 kg-os összetettel a 18. lett a szupererős mezőnyben. Erik profi mentalitású versenyző, aki magának nem tud hazudni, ki fogja elemezni a történteket, és remélhetőleg erősebben tér vissza, mint valaha! Gyakorlatarány: 5/9.

Hegedüs Áronsérülésekkel és betegséggel tarkított felkészülés után teljesen bizonytalan volt, hogy mire lesz képes. Ugyanúgy alacsony kezdőfogásokkal indultunk, 260 kg után 282,5 kg is sikerült guggolásban. 295 kg azonban soknak bizonyult. A nyomásnál 175 kg-ig jutottunk, 177,5 kg-ot is kinyomta, amit egy mikroszkopikus fenékemelés miatt érvénytelenítettek. A guggolás és nyomásban rontott harmadik fogások okozta lelki gödörből végül sikerült kimászni, és a felhúzásra ismét az energikus, fókuszált, zabolázhatatlan Hegedüs Áront láthattuk. Olyannyira, hogy Enahoro Asein 362,5 kg-os felhúzás csúcsa után a második legnagyobb súlycsoporttól független raw magyar felhúzást érte el, új országos csúccsal 337,5 kg-on! Ezzel Áron 795 kg-al a 105-os kategória 8. helyén végzett, ami ugyan elmaradt az elvárt 815 kg-os összetett eredménytől, de a felhúzás eredmény jókora szépségtapaszt jelentett. Gyakorlatarány: 7/9.

A segítő csapatról:

A magyar válogatott épp nem versenyző tagjait és a kísérő csapatot komoly elismerés illeti. Név szerint kiemelve:

  1. Szujó Botond helyettes Open férfi Szöv Kap, és megbízott férfi junior csapatvezetőként egész héten át ott volt a helyszínen, minden férfi versenyzővel törődött, ott volt, taktikázott, lapozott, mindenre figyelt. Ő tette a legtöbbet a versenyzőkön kívül azért, hogy ilyen eredmények születhessenek az ideálistól jócskán elmaradó versenykörnyezetben (a versenyhelyszínekre való zűrzavaros és hiányos fuvarok, csúszós platform, bumfordi állvány, amibe több gyakorlatnál könnyen bele tud akadni a tárcsa stb.) Kiváló és megbízható csapatmenedzser volt, a legtöbbet ő tette a válogatott sikeréért a háttérben.
  2. Arany Nikolett, segített, lapozott, ételt-italt intézett a verseny során. 
  3. Budai Kristóf – bár juniorként még nem openben indult, csak ő és Ena ért el 100 IPF GL pont fölötti eredményt. Az Open csapat mellett ugrált, lapozott és segített mindenben. 
  4. P. Nagy Bálint – a versenye után önzetlenül segítséget nyújtott a 105-ös kategóriábn a versenyeztetésben. Igazi csapatjátékosnak bizonyult.
  5. Kerri Edwards – Mata Erik párja Angliából érkezett, hogy segítsen.
  6. Óbudai PWB csapat – Gerlai Zoltán, Gerlai András, Lapat Balázs, Berky Bence. A szállításokon kívül ezek a társak fergeteges hangulatot teremtettek a férfi open versenyzőknél. A sport iránti szeretetüket mi sem mutatja jobban, hogy egy hetet töltöttek el az EB helyszínén saját idejükből és pénzükön.
  7. Dávid Tamás – bírókolléga, aki amikor csak tudott szurkolt és bátorította a versenyzőinket.
  8. A női válogatott jelenlévő tagjai, Tóth Viktória Flávia, Tóth Enikő és Petresevics Fanni, akik a nézőtérről buzdították a fiúkat.

ÖSSZEFOGLALVA

Az EB magas színvonalú versenyzést hozott. A 74-től 105 kg-os kategóriák első 10 helyére beférni is dicsőség manapság. Gyakran A, B és C csoportokra kell már bontani egy-egy súlycsoportot a versenyzők létszáma miatt. 

Az Open magyar férfi erőemelő válogatott 30 ország közül a 13. helyen végzett, ami valószínűleg a legjobb eredményünk a MERSZ fennállása során csapatként. Lassan kialakulóban van egy jó és ütőképes válogatott, amellyel az európai mezőny aljáról kitörve a középmezőny tetejét támadjuk, sőt még annál is tovább léphetünk. Ígéretes junior korból kijövő versenyzőink vannak, akik integrálódnak a régebbi csapattagok mellé. Egyéni sport létünkre a szakvezetés által hangsúlyozott csapatszellem, az összetartás és a bajtársiasság nagy szerepet kap, és az EB-n kiválóan is teljesítettünk e területen. Versenyzőink technikai képzettsége látványosan javulóban van.

A MERSZ anyagi lehetőségei is a valaha volt legkedvezőbbek a versenyzők számára, ahol anyagi támogatást és tárgyi támogatást is tudunk juttatni a válogatottnak. A háromfogásos raw erőemelés reneszánszát éli nem csak Magyarországon, hanem az egész világban. A MERSZ vezetősége is felismerte ezt a trendet és elkövet minden erejéből kitelő dolgot, hogy csatlakozzunk ehhez a cunami erősségű nemzetközi fősodorhoz.

Az EB az egyéni versenyzőkben talán keserű szájízt hozott a rontott fogások, vagy sikertelen egyéni célok elérése miatt, azonban az összképet tekintve egy már a tavalyinál is sokkal erősebb nemzetközi mezőnyben, nagyobb versenynyomásnál is tudtunk csapatként fejlődni és helytállni! 

Fekete Miklós

Felnőtt erőemelő férfi szövetségi kapitány

Megosztás:

További hírek

Ez is érdekelhet

Hírek

Magyar Erőemelés Napja

Ma van a Magyar Erőemelés Napja! A Magyar Erőemelő Szövetség elnöksége 2022. október 15-i ülésén egyhangúlag megszavazta, hogy minden év február 25-én ünnepeljük a Magyar

Bővebben
Hírek

FEBRUÁR 22. a MAGYAR PARASPORT NAPJA!

FEBRUÁR 22. a MAGYAR PARASPORT NAPJA! Ünnepeljük a magyar parasportot és kiváló parasportolóinkat! Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mindig érdemes küzdeni az álmaitokért! #mpn2024#magyarparasportnapja#lélekmozgató#mpb#mersz

Bővebben

Keresés

Kategóriák

Kategóriák

Címkefelhő

Támogatóink

Világ és Európa bajnoki helyezettjeink

129 108 127